Uusi Kouvolan ja Kiinan Xianin välinen junarahtiyhteys avattu

Kouvolan logistiikkaterminaalissa tehtiin marraskuussa historiaa, kun uusi konttijunayhteys Kiinaan aloitti liikennöinnin. On selvää, että tämä uusi junayhteys luo Suomen viennille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja se lähentää Aasiaa ja Eurooppaa edistyksellisellä tavalla.

Ensimmäinen vientijuna lähti Kouvolasta kohti Xiania 10.11.2017 ja toinen 7.12.2017.  Kolmas vientijuna starttaa jo 14.12.2017. Ensimmäinen tuontijuna taas on lähtenyt Xianista kohti Kouvolaa 29.11.2017 ja seuraavan on määrä lähteä 20.12.2017. Junan kokonaiskapasiteetti on kaikkiaan 41 kappaletta 41-jalan kontteja. Reitillä kulkevat junat ja kontit omistaa Kazakstanin valtion rautatieyhtiö KTZ, jonka tarkoituksena on aloittaa säännölliset viikoittaiset vienti- ja tuontiyhteydet ensi tammi-helmikuun aikana.

Junien kysyntä on ollut kova ja ensimmäinen vientijuna, jonka kyydissä kuljetettiin 40 kontillista muun muassa metsä- ja koneteollisuuden tuotteita, oli varattu täyteen paljon ennen sen lähtöä.

Kouvolassa on jo nyt Suomen suurin rautatielogistiikkakeskus ja tavaraliikenteen järjestelyratapiha.  Konttikentällä voidaan käsitellä esimerkiksi perävaunuja, kylmäkontteja sekä projektikuljetusten lasteja. Kansainvälisestä rautatie- ja maantieterminaalista ollaan parhaillaan kehittämässä merkittävää logistiikkakeskusta.

Uusi junayhteys tuo selkeitä mahdollisuuksia Suomen viennille ja tuonnille – ja jatkossa myös kauttakulkuliikenteelle, esimerkiksi muiden Pohjoismaiden vientiin ja tuontiin.